et cetera

Kako sešiti slikanico

 

Štirje elementi

Klavir, arhitektura, otroštvo s sovrstniki s posebnimi potrebami, družina (soprog Bojan, sin Izidor in hčerki Neža ter Jera). Štiri elementi v življenju Manice K. Musil. V njeno ustvarjalnosti vtiskujejo neizbrisljiv pečat. Igranje klavirja ji je dalo sposobnost abstrakcije. Arhitektura ji je razširila pogled na ustvarjalnost. Otroštvo ji je približalo drugačnost in to naredilo za nekaj vsakdanjega. Družina ji nudi navdih, spodbudo in varnost.

 

Manica je z uspešnimi založniškimi in razstavnimi podvigi pretresla svet slikanic. Slovenija, Brazilija, Kitajska, Turčija, Pakistan. Vrata se na stežaj odpirajo tudi drugje. Temu pritrjujejo številne nagrade, ki so opazile njen inovativni pristop in uporabo neobičajnih postopkov. Manica slikanice šiva, lepi, kvačka in riše. Niso samo lepe, zanimive in vabljive za pogled in dotik, ampak tudi poučne in (nemoralno) vzgojne.  

 

Manica počne več stvari. Ima pa tudi skrito željo: muzej slikanic. A ta bo moral zaradi preobilice drugega dela še nekaj časa počakati.

 

Otroštvo in mladost

Rodila se je blizu Ptuja v JV Sloveniji – v enemu od najstarejših slovenskih mest. Njeno otroštvo je povezano z baročnim dvorcem, v katerem je bil zavod za mladostnike in otroke z motnjami v duševnem razvoju. V  njem sta bila zaposlena njena starša. Tako je spoznala drugačne svetove in se v parku igrala s tistimi, ki so potisnjeni na obrobje družbe. Njena starša izhajata s kmetije in odkar sta v pokoju, sta se vrnila h koreninam. Njeni mami na vrtu preprosto zraste vse.

 

Preselili so se v Maribor. Tu je obiskovala gimnazijo in srednjo glasbeno šolo. Klavir je zasedal pomembno mesto v življenju gimnazijke. Z njim pa Rahmaninov, Chopin, Beethoven. V sobi desetletne hčerke Neže danes stoji pianino, ki je po svoji mami podedovala ljubezen do glasbe. Manica še sem in tja kaj zaigra, a se zaveda, da resno igranje zahteva vsakodnevno vajo.

 

Arhitektura

Ko je nihala med študijem klavirja in vsem drugim (medicino, likovno akademijo, arhitekturo), je prevagalo to, da ni želela biti le poustvarjalka. A odločitev za arhitekturo je bila prava, saj ji je dala širok vpogled na stvari in jo naučila razmišljati večplastno.

 

Po študiju je bila zelo dejavna. S sodelavko Matejo Katrašnik sta med 2002 in 2006 pripravili več nagrajenih poštnih znamk. Za občinsko zgradbo v Gorišnici pa sta 2005 v Minsku prejeli Grand Prix na mednarodnem natečaju za mlade arhitekte. Potem je zanosila, prišel je Izidor, nato Neža in Jera. S tem se je njena kreativnost za nekaj časa umaknila drugim obveznostim. A je ustvarjalnost tiho tlela naprej in 2011 silovito izbruhnila. Čeprav je arhitekturo počasi dala na stranski tir, njeni prvi slikanici govorita o arhitekturi: Mala arhitekta in Čarobni svinčnik (obe 2012).

 

Izbruh kreativne energije

Potem so si slikanice sledile ena za drugo. Postorila je vse, napisala besedilo, pripravila likovni material in vse skupaj oblikovala. Najprej pri slovenskih založbah. A kmalu je postala pozorna tudi tujina. Zgodba je skorajda filmska. Spakirala je materiale, zbrala nagrade (ilustracije je pošiljala na mednarodne razpise) in že natisnjene slikanice ter se z Bojanom, ki jo pri koncipiranju in izdelavi slikanic zelo podpira, odpravila na Knjižni sejem v Bologni. In tako je leta 2014 v Braziliji (založba Bicho Esperto) izšla Koza Cilka. 2016 in 2017 na Kitajskem Pobalinska pujsa, Čarobna školjka, Koza Cilka, Cilka in kdo je popil vodo, Slon Stane in Čarobna školjka (Jiangsu Fine Arts Publishing House), Komar Janez, Mravljinčar Franc in Trije mucki in zmaj (Modern Press Co.). V Turčiji pri Timaş publishing Trije mucki in zmaj, Čarobna školjka in Mravljinčar Franc. V pripravi je pakistanska izdaja slikanice Slon Stane v angleščini in urduju pri Oxfor Univerisity Press.

 

Z leti je izredno izmojstrila svoj pristop k pripravi slikanic. Tu se vidi močan vpliv arhitekture, ki jo opogumlja k uporabi nenavadnih in inovativnih tehnologij in praks. Svojih ilustracij preprosto več ne riše, ampak jih šiva, lepi, kvačka. Ti postopki so zelo počasni, a so tako pridobljeni izdelki za mednarodni založniški trg zelo zanimivi in posebni.

 

Nagrade, razstave …

Za svoje likovno delo je prejela nagrade. Pobalinska pujsa "Best Books in Jiangsu Province”, Kitajska, 2017. Trije mucki in zmaj in Pobalinska pujsa »The 5th Book Illustration Festival 'BookILL Fest'« Srbija, 2017 in 2016. Dve zlati medalji za ilustracije slikanic Slon Stane in Trije mucki in zmaj natečaj mednarodne newyorške revije »The Magazine of Contemporary Illustration 3x3«, 2016. »Best of the Best« za Pobalinska pujsa na natečaju Hiii Illustration, Kitajska, 2015. Najlepša knjiga »Slovenskega knjižnega sejma« za Pobalinska pujsa, Slovenija, 2015. Deset najboljših ilustratorjev »Cow Illustration Festival«, Ukrajina, 2014.

 

Poleg ilustrativnega dela je dejavna tudi na drugih področjih. Izdeluje različne uporabne predmete (torbice, stenske ure …), ki se vsebinsko navezujejo na zgodbe njenih junakov. V sodelovanju z drugimi ustvarjalci je pripravila ulične dogodke z in za otroke: Mali arhitekti, Rusice in Čarobni svinčniki. Za Lutkovno gledališče Maribor pa je po slikanici Pobalinska pujsa nastala lutkovna predstava in sočasno tudi otroški projekt Pišeki. Veliko razstavlja. The Thread Unraveled (skupinska razstava) v VM Art Gallery Karači, Pakistan, 2017. Povabilo na razstavo slikanic International Cultural Industry, Shenzhen, Kitajska 2017. Samostojna razstava v galeriji Nanjing Art Institute, Nanjing, Kitajska, 2016. Klovićevi dvori Gallery, »5th Croatian Biennal of Illustration« (sodelovanje na razstavi), Zagreb, Hrvaška, 2016. »The 5th Book Illustration Festival 'BookILL Fest'« (sodelovanje na razstavi) Novi Sad, Srbija, 2016. »Bienal of Illustration BIBIANA« (sodelovanje na razstavi), Bratislava, Slovaška, 2015. »48th Golden Pen of Belgrade (sodelovanje na razstavi), Beograd, Srbija, 2015. »COW International Design Festival« (sodelovanje na razstavi), Dnepropetrovsk, Ukrajina, 2014. Je pa tudi žirantka dveh natečajev »Hiii Illustration 2016« in »Little Hakka International Picture Book Competition«.

previous|next (|)